Als je ZZP’er wilt worden is het natuurlijk belangrijk om te weten hoe je dat precies doet. In deze blog leggen wij uit welke stappen je moet ondernemen om als ZZP’er aan de slag te kunnen. Hier lees je alles van wet en regelgeving tot voorbereidingen die essentieel zijn om ook jezelf te beschermen.
1. Welke dienst ga ik leveren?
Voordat je als zzp'er aan de slag gaat, is het belangrijk om te bepalen welke diensten je gaat aanbieden. Waar liggen jouw talenten, ervaring en passie? Denk ook na over de vraag in de markt: welk probleem kun jij oplossen voor je toekomstige klanten? Door goed te weten wat je precies wilt aanbieden, kun je gerichter klanten werven en je onderscheiden van de concurrentie.
2. DBA-wet en bepaling van loondienst
De Wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties) is bedoeld om schijnzelfstandigheid te voorkomen. Schijnzelfstandigheid is kort gezegd iemand die zich presenteert als zelfstandige terwijl er volgens het arbeidsrecht wel sprake is van een dienstverband.
Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je werkrelatie met je opdrachtgevers duidelijk is en dat je niet onbewust in een loondienstverband belandt. Bespreek je werkwijze en afspraken altijd goed met je opdrachtgevers en zorg ervoor dat het duidelijk is dat je als zelfstandige werkt. Dit voorkomt ook mogelijke problemen met de Belastingdienst.
3. Bepaal je uurtarief
Een cruciaal aspect van het zelfstandig ondernemerschap is het vaststellen van je uurtarief. Je moet rekening houden met je kosten, de belastingdruk, en wat je wilt verdienen. Denk ook aan vakantie- en ziektekosten, want als zzp’er krijg je geen doorbetaling bij ziekte of verlof. Kijk daarnaast naar wat gangbare tarieven zijn in jouw sector, zodat je competitief blijft maar ook een goede prijs vraagt voor je werk.
4. Neem risico’s weg
Risico's nemen hoort bij ondernemen, maar het is belangrijk om jezelf en je bedrijf goed te beschermen. Dit kan onder andere door het afsluiten van verzekeringen zoals:
- Arbeidsongeschiktheidsverzekering
- Beroepsaansprakelijkheid
- Rechtsbijstand
Deze zorgen ervoor dat je niet voor onverwachte grote kosten komt te staan. Daarnaast kun je door middel van een goede overeenkomst met je opdrachtgevers risico’s beperken.
Ook kun je voor je eigen diensten of producten algemene voorwaarden opstellen, zo kun je de rechten en plichten van jou en je klant scherpstellen zodat beide partijen niet zomaar voor verrassingen komen te staan.
5. Kies je rechtsvorm
Als zzp'er kies je meestal voor een eenmanszaak, maar er zijn ook andere rechtsvormen, zoals een vennootschap onder firma (VOF) of een besloten vennootschap (BV). Elke rechtsvorm heeft zijn eigen voor- en nadelen op het gebied van aansprakelijkheid, belasting en administratie. Het is belangrijk om hier goed over na te denken, zodat je de vorm kiest die het beste bij je situatie past.
6. Open een zakelijke rekening
Het is verstandig om een aparte zakelijke bankrekening te openen. Dit maakt het bijhouden van je administratie een stuk eenvoudiger en voorkomt dat je privé-uitgaven en zakelijke kosten door elkaar gaan lopen. Veel banken bieden speciale zakelijke rekeningen aan met extra functionaliteiten voor ondernemers, zoals handige tools om je inkomsten en uitgaven te monitoren.
7. Schrijf je in!
Om officieel aan de slag te gaan als zzp’er, moet je je inschrijven bij de Kamer van Koophandel (KvK). Tijdens de inschrijving kies je een bedrijfsnaam en ontvang je een KvK-nummer, waarmee je officieel geregistreerd staat als ondernemer. De inschrijving is eenvoudig en een noodzakelijke stap om te kunnen factureren en zaken te doen als zelfstandige.
Bij de inschrijving beschrijf je onder andere welke dienst je gaat leveren als ZZP’er, neem dus even de tijd om hier goed over na te denken en dit goed op papier te zetten. Het is mogelijk om als ZZP’er meer dan 1 dienst te leveren!
8. Houd je administratie bij
Een goede administratie is onmisbaar voor zzp'ers. Dit betekent dat je al je inkomsten, uitgaven en belastingaangiftes nauwkeurig moet bijhouden. Veel ondernemers kiezen ervoor om boekhoudsoftware te gebruiken of een boekhouder in te schakelen om dit proces te vereenvoudigen. Een heldere administratie zorgt ervoor dat je precies weet hoe je bedrijf ervoor staat en voorkomt problemen met de Belastingdienst.
Zo, jij kunt aan de slag! Als ZZP’er ga je veel mooie en uitdagende projecten tegemoet en leer je vooral zelfstandig te werken en te handelen. Flexcraft helpt je graag bij deze uitdaging en wenst je veel succes!
Meer weten?
Lees meer artikelen van Flexcraft Techniek of kom te weten wat wij kunnen betekenen voor jou!