Lichtstraten: alles wat je moet weten!

In de moderne architectuur wordt natuurlijk licht steeds meer gewaardeerd en geïntegreerd in bouwontwerpen. Een van de manieren waarop dit wordt bereikt, is door het gebruik van lichtstraten. Deze elementen zijn populair geworden vanwege het vermogen om overdag veel natuurlijk licht binnen te laten, waardoor de afhankelijkheid van kunstmatige verlichting wordt verminderd.

Wat is een lichtstraat

Een lichtstraat is een architectonisch kenmerk dat bestaat uit een aantal glazen panelen of dakramen die zijn geplaatst in het dak van een gebouw. Ze worden vaak geplaatst langs de bovenste rand van een dak en kunnen verschillende vormen hebben, zoals rechthoekig, vierkant, rond of piramidevormig. Het doel van lichtstraten is om natuurlijk licht naar binnen te laten komen en zo de binnenruimtes te verlichten.

Voordelen en nadelen

Lichtstraten hebben veel verschillende voordelen om te gebruiken in huizen of andere gebouwen. Er zitten ook wat nadelen aan verbonden maar deze wegen niet op tegen de voordelen.

Voordelen

✅ Goede isolatie: als je kiest voor isolerend glas, heb je ook een goede isolatie van je lichtstraat, waardoor je kan besparen op je energiekosten.

✅ Veel toepassingen: een lichtstraat kan op veel mogelijke plekken geplaatst worden, zo kan je lichtstraten plaatsen op een plat dak, schuin dak, uitbouw of bijvoorbeeld tegen de gevel.

✅ Elegant uiterlijk: lichtstraten zijn visueel aantrekkelijk en geven een elegante uitstraling aan je woning of gebouw.

✅ Veel lichtinval: er komt door lichtstraten veel natuurlijk licht binnen dankzij de plaatsing in het dak. Dit zorgt ervoor dat je niet de hele dag de lichten aan hoeft te hebben staan in donkere ruimtes.

✅ Groot ruimtegevoel: door deze constructie krijg je een groter ruimtegevoel in huis. Je ruimte zal optisch groter lijken, wat zeker interessant is bij kleinere ruimtes.

Nadelen

❌ Investering: een lichstraat is over het algemeen duurder dan een dakkoepel of een dakraam. Dat komt omdat de constructiematerialen meer kosten en het vaak om echt maatwerk gaat.

❌ Moeilijker te plaatsen: lichtstraten zijn ook iets moeilijker te installeren dan dakkoepels, dit brengt ook weer wat kosten met zich mee.

Installatie en onderhoud

De installatie van lichtstraten vereist vaak gespecialiseerde kennis en vakmanschap. Het is belangrijk om een ervaren professional in te schakelen om ervoor te zorgen dat de lichtstraat correct wordt geïnstalleerd en afgedicht om lekkages te voorkomen. Om de lichtstraten te onderhouden moeten de ramen regelmatig schoongemaakt worden en moet er inspectie plaatsvinden om te zorgen dat het goed waterdicht blijft.

Toepassingen

Lichtstraten kunnen worden gebruikt op verschillende soorten daken, waaronder platte daken, schuine daken en lessenaarsdaken (dit is een dakvorm dat bestaat uit slechts een dakvlak). Ze worden vaak aangetroffen in commerciële gebouwen, industriële faciliteiten, magazijnen, kantoren, scholen, ziekenhuizen en zelfs residentiële woningen.

Voorbeelden en alternatieven

Voorbeelden van lichtstraten kunnen variëren afhankelijk van het type dak en de behoeften van het gebouw. Een schuin dak in hout biedt bijvoorbeeld een natuurlijke en traditionele uitstraling, terwijl een schilddak een meer klassieke en symmetrische esthetiek kan bieden. Een lessenaarsdak, met zijn eenvoudige en moderne ontwerp, is ideaal voor eigentijdse architectuur.

Als alternatieven voor lichtstraten kunnen dakramen een uitstekende keuze zijn voor kleinere ruimtes of ruimtes waarin een meer verticale toegang tot natuurlijk licht nodig is. Dakkoepels zijn bolvormige glazen structuren die kunnen worden geïnstalleerd op platte of schuine daken en een panoramisch uitzicht bieden op de hemel. Met deze verschillende voorbeelden en alternatieven is er een geschikte optie voor elk type gebouw en elk budget.

Meer weten?

Lees meer artikelen van Flexcraft Techniek of kom te weten wat wij kunnen betekenen voor jou!

Blogs  Meer over Techniek